Бразильця-терориста «ДНР» Лусваргі арештували на 60 діб

07:53, 08.05.2018
Бразильця-терориста «ДНР» Лусваргі арештували на 60 діб

Рафаель Лусваргі із адвокатом на засіданні суду, Павлоград, 7 травня 2018 року (фото: Надежда Максимец / Facebook)

Громадянина Бразилії Рафаеля Маркуса Лусваргі Павлоградський суд Дніпропетровської області арештував на 60 діб через участь у терористичній організації.

Рішення про арешт суд виніс надвечір 7 травня незважаючи на заявлені адвокатом відводи суддів, які задовольнялися майже миттєво, але нового суддю призначали також без затримок.

"За клопотанням прокуратури міста Києва громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, якого підозрюють в участі у терористичній організації та не передбачених законом воєнізованих формувань, взято під варту на 60 діб без права на заставу", - пише у Facebook речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

Як повідомляє "Радіо Свобода", Рафаель Лусваргі перебуватиме під вартою до 5 липня.

Суддя на засіданні пояснив, що арешт необхідний, оскільки існують ризики ухилення підозрюваного від правосуддя, а також треба зважати на тяжкість інкримінованих йому злочинів. Дана ухвала оскарженню не підлягає, додав суддя.

Розгляд справи Лусваргі суд призначив на 15 травня у відкритому режимі.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року Лусваргі затримали співробітники СБУ під час перетину державного кордону України в терміналі D міжнародного аеропорту "Бориспіль".

У січні 2017 року Печерський районний суд Києва визнав бразильця винним у створенні терористичної організації, створенні непередбачених законом збройних формувань і призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він став першим іноземцем не з Росії, засудженим Києвом за участь у війні на Донбасі.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу Лусваргі на новий розгляд.

Із незрозумілих причин Рафаель Лусваргі у грудні 2017 року вийшов із СІЗО, хоча у нього іще продовжувався термін арешту. По завершенню арешту бразилець так і не отримав документи. З часу виходу із СІЗО він проживав у Голосіївському монастирі УПЦ МП, де його випадково знайшли журналісти. Після цього розгорівся скандал, що особа, яка зізналася в участі у терористичній організації, вільно гуляє Києвом.

Після цього ватага молодиків, які є членами організацій патріотичного спрямування, силою привели Рафаеля лусваргі до СБУ та змусили правоохоронців затримати його.