В’ятрович вважає закон про «бандеризм» націленим проти українців у Польщі

13:30, 01.02.2018
В’ятрович вважає закон про «бандеризм» націленим проти українців у Польщі

Володимир В'ятрович сподівається, що політики України не змагатимуться в дурощах з політиками Польщі.

Директор Українського інституту Національної пам’яті Володимир В'ятрович вважає, що ухвалений обома палатами польського парламенту закон про Інститут національної пам’яті Польщі, котрим передбачено заборону ідеології українських націоналістів, може бути спрямований проти українців, які працюють і мешкають в Польщі.

 

Про це пан В’ятрович написав у Facebook  в четвер.

 

«Ось що читаємо в обґрунтуванні: «беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах», - написав історик.

 

На його думку, цей закон "свідчить про подальше закріплення політичного диктату над історією у Польщі, про те, що, на жаль, говорити про якісь політичні дискусії довкола важких питань українсько-польського минулого фактично неможливо".

 

У коментарі окремим ЗМІ пан В’ятрович висловив переконання, що закон завдасть шкоди українсько-польським відносинам. На його думку, Верховна Рада має прийняти заяву з оцінкою цього законопроекту як "абсолютно недружнього".

 

Також він виступив проти вжиття якихось дзеркальних симетричних заходів з боку України.

 

"Я дуже б не хотів, щоб український парламент змагався в дурощах з польськими парламентаріями. Кожного разу, коли ми тільки виходимо на якийсь рівень порозуміння, здається, наближаємося до вирішення якихось проблем, з'являється черговий крок ескалації з польського боку, який все руйнує. Я нагадаю, що десь на початку лютого має відбутися зустріч віце-прем'єрів Розенка та Ґлінського для вирішення питань про пам'ятки в Україні та Польщі. Не знаю, в якій атмосфері вона відбудеться і чи відбудеться взагалі, зважаючи на ухвалення цього закону", - додав В'ятрович.

 

За його оцінками, «в цілому для Польщі як держави, в цілому для польського народу цей закон виключно шкідливий».

 

Як повідомляла «УМ», 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

 

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа і сподівалося, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

 

Утім, 31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.

 

Президент Поошенко заявив 1 лютого, що закон про заборону “бандерівської ідеології” містить категорично неприйнятні оцінки і не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею.