Оксана Корчинська розповіла про закупівлю неякісних медичних автомобілів для армії

14:17, 20.01.2018
Оксана Корчинська розповіла про закупівлю неякісних медичних автомобілів для армії

Санітарний автомобіль "Богдан-2251" на базі шасі GreatWall Wingle 5 почав закуповуватися ЗСУ в 2017 році (Військова панорама)

Народна депутатка із "Радикальної партії" Оксана Корчинська із трибуни Верховної Ради розповіла про скандал із закупівлями санітарних автомобілів "Богдан", які зламалися у перші місяці експлуатації.

"Я хочу вам розповісти, як у нас в цьому році закупили так званого національного виробника, якого так часто підтримують у цьому залі. Це санітарні автомобілі "Богдан". Які ніколи не випускалися в нашій країні, які не проходили випробування, які країна закуповує за 900 тисяч гривень за автомобіль...", - сказала Оксана Корчинська.

За її словами, для армії закупили 50 санітарних автомобілів "Богдан", половина з яких вийшла з ладу протягом декількох місяців з початку експлуатації.

Тепер постачальник автомобілів вимагає додатково 300 тисяч гривень за сервісне обслуговування зламаних автівок для фронту.

"Мені щойно звонила 8 медрота. Так от, "Богдан" не дає гарантій на свої автомобілі і вимагає ще 300 000 грнивень за ремонт автомобілів, що були на фронті буквально кілька місяців. Деякі не мають проходу даже двох тисяч кілометрів", - заявила народна депутатка, яка з початку війни опікується питаннями медичного забезпечення на лінії фронту та допомагає з евакуацією поранених.



(виступ Оксани Корчинської під час пленарного засідання Верховної Ради 19 січня 2017 року відбувся близько 12:26 за київським часом)

Як стало відомо "УМ" з власних джерел, військові, які отримували в підрозділи санітарні автомобілі "Богдан" скаржилися на їх низьку якість. Вони переконують, що більшість автівок, які звезли для ремонту в Краматорськ восени 2017 року мали приблизно 10 тисяч кілометрів пробігу, після чого фактично повністю виходили з ладу. Частину автомобілів уже полагодили та повернули у підрозділи, частина досі знаходиться в Краматорську та очікує ремонту.
 

Видання "Інтерфакс-Україна" у серпні 2017 року повідомляло, що до кінця року підрозділи ЗСУ отримають 130 санітарних автомобілів "Богдан-2251", хоча Оксана Корчинська повідомила про закупівлю лише 50 машин.

Варто відзначити, що до Дня Збройних сил України у 2017 році Петро Порошенко на Львівщині передавав військовим медикам санітарні автомобілі "Хамер".

У листопаді 2016 року корпорація "Богдан Моторс" повідомила про те, що Державний науково-випробувальний центр Збройних сил Міністерства оборони України завершив визначальні випробування санітарного автомобіля класу А1 - Богдан-2251 (4x4) і рекомендував Міноборони закупити машини для потреб військових.

Видання "Наші гроші" у січні 2017 року інформувало про плани із закупівлі санітарних автомобілів "Богдан-2251" на базі шасі GreatWall Wingle 5.

Журналісти нагадували, що бенефіціаром корпорації «Богдан Моторс» є перший заступник секретаря СНБО Олег Гладковський, який відповідає за оборонно-промисловий комплекс.

"УМ" нагадує, що у 2009 році бізнесмен Олег Свинарчук повнісю викупив корпорацію "Богдан" у попереднього власника, Петра Порошенка.