Звільнення Залужного обоворять на засіданні Ставки – Бутусов

18:08, 02.02.2024
Звільнення Залужного обоворять на засіданні Ставки – Бутусов

Валерій Залужний відмовився самостійно залишати посаду. (Фото Офісу президента)

Журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на власні джерела, стверджує, що питання звільнення Валерія Залужного та призначення нового військового керівництва найближчим часом обговорять на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача.

 

Як інформує Україна молода, про це Юрій Бутусов повідомив у соцмерержах.

 

За його даними, текст указу про звільнення Головнокомандувача ЗСУ підготували ще в понеділок, 29 січня. Саме тоді, під час зустрічі за участі міністра оборони, президент Володимир Зеленський пропонував генералу добровільно подати у відставку, але Залужний відмовився самостійно залишати посаду.

 

Журналіст додає, що на Ставці будуть обговорювати питання зміни значної частини військового керівництва, зокрема, й Головкома. При цьому, глава держави переконує усіх членів Ставки підтримати його рішення про звільнення, щоб це була спільна позиція Ставки.

 

Пан Бутусов підтвердив попередні чутки, що кандидатами на заміну Залужному розглядаються начальник ГУР МОУ Кирило Буданов та командувач Сухопутних військ Олександр Сирський, причому не виключається варіант "призначення у тандемі".

 

На його переконання, Офіс президента побоюється негативних політичних та інформаційних наслідків звільнення Залужного. Тому зміни плануються на різних рівнях.

 

Зокрема, на Банковій активно обговорюється просування до двох десятків авторитетних в ЗСУ та Нацгвардії командирів, переважно комбригів, на вищі посади.

 

«Проводяться широкі консультації щодо того, які саме командири мають велику репутацію в армії та суспільстві та на які посади їх можна призначати», – написав Бутусов.

 

Як повідомляла «УМ», на тлі чуток про звільнення Залужний написав колонку для CNN про своє бачення того, на чому треба зосередити зусилля у війні проти російської агресії.