Зеленський у Норвегії: Україна не може програти, держава - єдине, що в нас є

14:52, 13.12.2023
Зеленський у Норвегії: Україна не може програти, держава - єдине, що в нас є

Зеленський та прем’єр Норвегії Йонас Гар Стере в Осло. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Королівства Норвегія заявив, що без зовнішньої фінансової та воєнної допомоги Україні буде дуже важко протистояти ворогу, але й програти наша держава не може.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський сказав під час зустрічі із прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере в Осло, передає Офіс президента в середу.

 

«Безумовно, не можна перемогти без допомоги. Але і програти теж не можна, тому що це єдине, що в нас є, - наша держава», - сказав він.

 

І додав: «Протягом перших днів повномасштабної війни ми справді були самі. І це було складно і дуже важко. Трагічний період для нас і нашого народу. І ви бачили, як це було для нас. Нас майже окупували, але ми нікуди не втекли. Ми не поїхали, і ми вступили та прийняли цю битву».

 

За його словами, без допомоги «складно, ви втрачаєте багато людей».

 

«І якщо ви не хочете втрачати життя ваших людей, ваше суспільство, людей, дітей, вам, безумовно, потрібен потужний щит оборони», - акцентував глава держави та наголосив, що «якщо світ, Європа об'єднуються навколо України, це важливо для нас».

 

 

Також президент висловив подяку Норвегії та особисто голові уряду за глобальне лідерство в підтримці України.

 

Лідери обговорили підтримку української оборони, протидію спробам блокування навігації в Чорному морі з боку росії, захист українських населених пунктів від російського терору, а також оцінили загальний прогрес та перспективи двосторонньої співпраці.

 

«Це буквально основа життя зараз для більшості українців – ППО. Норвегія підтримала нас, зокрема системами NASAMS. Норвегія стала першою країною, що ухвалила довготермінову програму підтримки України. І сьогодні ми говорили й говоритимемо про такі ж конкретні речі, які зможуть уберегти тисячі життів українців у наступному році, а також збільшити тиск на агресора», – заявив Зеленський.

 

Тоді як прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере запевнив у подальшій допомозі Україні й нагадав про п’ятирічний пакет підтримки української оборони, економіки та відбудови. Зокрема, Норвегія сьогодні оголошує про додаткову підтримку України.

 

 

«Пан президент Зеленський та його уряд повинні платити медикам, учителям та іншим працівникам. І ми маємо змогу надати допомогу в 1 мільярд доларів у 2023 році. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на майже 800 мільйонів доларів. Крім того, ми можемо оголосити, що з перших місяців 2024 року надаватимемо пряму економічну підтримку цим критично важливим сферам, щоб не було жодних затримок у допомозі українському народу», – зазначив пан Стере.

 

Він повідомив, що Норвегія прагне посилити захист критичної інфраструктури України, надаючи додаткові засоби протиповітряної оборони. Також збільшується співфінансування з європейськими партнерами у галузі оборонної промисловості для виготовлення більшої кількості боєприпасів для ЗСУ. Крім того, Норвегія запроваджує зимовий пакет допомоги, що передбачає постачання їжі, води й теплого одягу.

 

«Ми продовжимо підтримувати право України захищати себе та ключові принципи міжнародного права», – резюмував прем’єр-міністр Норвегії.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент США Джозеф Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі підписав указ про виділення військової допомоги Україні у розмірі 200 мільйонів доларів.