Новий уряд Польщі змінить політику щодо України – депутат Сейму Залевський

15:31, 09.12.2023
Новий уряд Польщі змінить політику щодо України – депутат Сейму Залевський

Депутат від партії «Польща 2050» Павел Залевський. (Фото з відкритих джерел)

Заступник голови комісії Сейму у закордонних справах, депутат від партії «Польща 2050» Павел Залевський переконаний, що політика нового польського коаліційного уряду, який може з’явитись наступного тижня, щодо України зазнає значних змін.

 

На його думку, ці зміни відбудуться не у контексті цілей, які залишатимуться незмінними, а способами ведення і новими можливостями.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Залевський сказав у коментарі Укрінформу в суботу.

 

«Дуже сильно зміниться (політика щодо України - ред.). Але не тому, що зміниться ціль, адже вона залишатиметься такою ж - військова підтримка України, допомога у відбудові України, підтримка України на шляху до ЄС та НАТО.

 

Проте зміняться способи і можливості, оскільки Польща відбудовуватиме свою позицію в ЄС і НАТО, аби мати більші можливості впливу. І вона використовуватиме всі ті інструменти, які дає ЄС і якими чинний уряд Польщі не хотів користуватися», - заявив депутат Сейму.

 

За його словами, новий уряд використовуватиме всі європейські інструменти, аби уникнути кризових явищ, які мали і мають місце в українсько-польських відносинах, зокрема пов’язаних з експортом української сільськогосподарської продукції та протестом польських перевізників на кордоні.

 

«Завдяки більшій активності в ЄС ми будемо більш привабливим партнером для України і будемо у змозі передбачати й уникати такого роду криз, які мали місце останнім часом», - наголосив поки що опозиційний політик.

 

Пан Залевський додав, що зернову кризу у відносинах України і Польщі слід урегулювати шляхом збільшення пропускної здатності транзиту українського збіжжя через територію Польщі за кордон. Для цього потрібно побудувати морські термінали і покращити можливості перевезення зерна залізницею до портів.

 

Щодо ситуації на кордоні, заблокованому польськими перевізниками, на думку депутата Сейму, її потрібно вирішувати шляхом вирівнювання можливостей перевізників двох країн.

 

Депутат також зазначив, що нинішній кандидат у прем’єр-міністри від парламентської більшості Дональд Туск у разі обрання сам вирішуватиме, коли відвідає Київ як глава уряду. Проте перший свій візит він планує здійснити до Брюсселя, на зустріч Європейської ради.

 

«І це дуже важливо з погляду українсько-польських відносин, оскільки чим сильнішою є позиція Польщі в ЄС і міцнішим вплив Польщі на європейську політику, тим це краще для Києва», - переконаний Залевський.

 

Зауважимо, наступного тижня у Польщі відбудеться голосування за вотум довіри уряду Матеуша Моравецького. Чинний голова Ради міністрів РП не має достатньої кількості голосів у нижній палаті польського парламенту для його отримання.

 

У такому разі після цього право на формування уряду отримає Дональд Туск, якого підтримує правляча коаліція у Сеймі. Відтак, враховуючи усі законодавчі процедури новий уряд РП може з’явитися в Польщі 13 грудня.

 

Як повідомляла «УМ», Дональд Туск обіцяє одразу розблокувати кордон з Україною після повернення до влади.