Українське військо з левовим серцем потребує зброї - Джонсон

10:38, 14.09.2023
Українське військо з левовим серцем потребує зброї - Джонсон

Щоб нищити ворога, українцям потрібна зброя — Джонсон

Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Великої Британії, висловив критику уряду та союзників за зволікання у питанні надання зброї Україні. Він закликав швидше прийняти рішення щодо цього питання. 

 

Як інформує Україна молода, про це він написав у колонці для видання The Spektator

 

«Українцям потрібні переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК), щоб знищити російські гелікоптери. Їм потрібні системи типу Patriot, щоб захистити себе від нападу з повітря, і їм потрібна краща далекобійна артилерія, щоб знищити російські позиції… Українці хочуть і потребують ATACMS, ракетних систем великої дальності, які досі не надали США, і їм потрібно більше ракетних систем, таких як британська Storm Shadow, яка виявилася надзвичайно ефективною», - наголосив Джонсон.

 

За його словами, якщо західні країни нададуть Україні максимум військової підтримки, то користь від цього кроку значно перевищить відносно стандартні витрати.

 

«Якщо Путін переможе — а все, що йому потрібно зробити, щоб заявити про перемогу, це втриматися принаймні на шматку території, яку він захопив з 24 лютого 2022 року, — світ отримає жахливе повідомлення, що демократії, які пообіцяли протистояти автократіям, не впоралися з обіцянкою. Історія України буде про українське військо з левиним серцем, яке зрештою було зраджене Заходом, у якого не витримали нерви», – написав політик.

 

На його думку, перемога Путіна була б катастрофою для Заходу та американського керівництва.

 

«А якщо, з іншого боку, Україна переможе і вижене Путіна - як вони можуть зробити з нашою допомогою - тоді все буде навпаки. Усьому світу буде надіслано абсолютно протилежний сигнал: що ми дбаємо про демократію, що ми готові відстоювати свої принципи, і що у Заходу все ще вистачить духу не зупинятися, доки ми не досягнемо успіху», - наголосив Джонсон.

 

Він розповів про те, як відвідував поранених українських військових у госпіталях Києва та Львова.

 

«Я вірю, що перемога прийде; і я повірив у це ще більше після того, як поспілкувався з пораненими солдатами. Ви бачите це в їхніх очах. Ви чуєте це в жорстокості їхніх виразів, в їхній радості з приводу відвойованої землі. Що б ви не думали про націоналізм чи національні почуття, це найпотужніша сила в політиці - сильніша навіть за релігію - і в своєму божевіллі Путін посилив і спровокував найпотужніший сучасний націоналізм, який ми бачили. Його війська, втомлені, недовірливі, далеко від дому, не мають у своєму серці нічого, що могло б йому протистояти», - підкреслив Джонсон.

 

Він закликав Захід терміново передати Києву військову допомогу.

 

«Ось чому Путін програє, а Україна врешті-решт переможе; і оскільки це те, що має статися, і оскільки це те, що станеться, чи не можемо ми, в ім'я всього святого, надати українцям зараз військову допомогу, якої вони потребують, щоб довести справу до якнайшвидшого завершення, щоб менше людських життів було кинуто у топку цього безглуздого конфлікту? Я запитував про це раніше і запитую знову: якого біса ми чекаємо?», - резюмував Джонсон.

 

Як відомо, Борис Джонсон нещодавно відвідав Київ та Львів, де зустрівся із Президентом Володимиром Зеленським та взяв участь у щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES). Велика Британія є другим за величиною донором України. Лондон виділив на військову підтримку Києва 4,6 мільярда фунтів стерлінгів.

 

Як повідомляла УМ, колишній прем’єр Британії Борис Джонсон, перебуваючи у Вашингтоні, під час розмови із високопоставленими політиками, закликав посилити підтримку України та надати українським військам все необхідне озброєння, що вони потребують.