Дорін Речан затверджений новим прем'єр-міністром Молдови

17:42, 16.02.2023
Дорін Речан затверджений новим прем'єр-міністром Молдови

Дорін Речан вважає, що Молдова має вразливості в контексті війни в Україні. (facebook.com/recean.md)

Депутати парламенту Молдови затвердили новий склад уряду, який очолив новопризначений прем'єр-міністр Дорін Речан.

 

Так, 62 депутати керівної партії "Дія і солідарність" проголосували за уряд Речана, тоді як парламентська опозиція не підтримала його.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють молдовські ЗМІ, а також сам Дорін Речан у соцмережах в четвер.

 

Зазначається, що уряд Речана налічує 17 міністрів: 10 чоловіків та 7 жінок. З них четверо входили до попереднього складу уряду Молдови і зберегли свої посади.

 

Зокрема, Ніку Попеску зберіг посаду міністра закордонних справ і євроінтеграції, він також буде одним із трьох віцепрем'єрів. Міністром оборони Молдови залишається Анатоліє Носатий.

 

Представляючи команду у парламенті, пан Речан розповів про три пріоритети уряду: дисципліна і порядок у державних установах; економічний розвиток; мир і стабільність.

 

 

«Молдова має вразливості в контексті війни в Україні, і до цих вразливостей потрібно ставитися з надзвичайною обережністю. Сектор безпеки має бути зміцнено, а активність тих, хто хоче привести сюди війну, має бути різко припинена, згідно з законом», - наголосив новий глава уряду в парламенті.

 

За його словами, до кінця року уряд має чітке завдання почати переговори про вступ до Європейського Союзу та прискорити зміни, необхідні для того, щоб Молдова стала повноправним членом Європейського Союзу.

 

Речан також пообіцяв денонсувати угоди, укладені Молдовою в межах СНД.

 

 

Як повідомляла «УМ», 10 лютого прем'єрка Наталія Гаврилиця оголосила про відставку.

 

Згодом президентка Молдови Мая Санду офіційно підтвердила, що українська сторона передала їй плани Кремля щодо дестабілізації ситуації у Молдові.

 

Саме через загрозу перевороту президентка Санду висунула на посаду глави уряду кандидатуру свого нинішнього радника з питань оборони і нацбезпеки Доріна Речана, який також очолював МВС Молдови у 2012-2015 рр.

 

Речан підтримує членство Молдови в ЄС та тісніші зв'язки із Заходом. Він одружений і має двох дітей.