СБУ: Вартість «піраміди Тимошенко» складає близько 82 млн доларів

11:43, 02.03.2019
СБУ: Вартість «піраміди Тимошенко»  складає близько 82 млн доларів

На фінансування викритої спецслужбами "виборчої піраміди" мало піти 82 млн доларів, або 2,2 млрд гривень.

 

Про це в ефірі телеканалу "Інтер" розповів заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко.

 

За його словами, СБУ вийшли на цю "піраміду", коли почали з'ясовувати причину появи в Україні російських політтехнологів прокремлівської орієнтації, а також роботу українських політтехнологів із тривалими контактами з Росією.

 

"Побачили, що окремі з них задіяні в окрему мережу і працюють над одним проектом. Потім побачили саму мережу, її фінансування і встановили 49 організаторів цієї діяльності. Цими особами було залучено за нашими підрахунками більше 686 тисяч громадян України, до цієї діяльності. Кожен з них мав привести на виборчу дільницю по 10 осіб, які повинні були проголосувати за конкретного кандидата в президенти", – розповів Віктор Кононенко.

 

Заступник голови СБУ вважає, що гроші на фінансування "піраміди" можуть мати і зовнішнє, і внутрішнє походження.

 

 

"Але в нашому випадку, це так звана брудна готівка, легалізована незаконним шляхом", – сказав він. 

 

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки України викрила «сітку» з підкупу виборців партії «Батьківщина» по всій Україні, а також оприлюднила відео переговорів тих, хто нібито організовував скупку голосів.

Схему з втручання у хід виборів президента нібито організував депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль. За даними ЗМІ, він координував і фінансував цю виборчу піраміду. Відзначається, що в кожній області організація мала свого представника. Одним з них, як стверджується, був член ВО "Батьківщина" Руслан Богдан, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на інформоване джерело. Обшуки проводили співробітники СБУ та Державного бюро розслідувань у рамках кримінального провадження для недопущення створення виборчих пірамід.


СБУ показало платіжні відомості групи з 151 округу в Полтавській області, де вказано 216 старших на виборчих дільницях і 3250 членів низових "десяток". На підставі них слідство припускає, що загалом в Україні в піраміду могли бути залучені понад 680 тисяч осіб.

 

На найнижчому рівні перебували місцеві жителі, які мали забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата.

 

Наприклад, у Вінницькій області відповідальним був громадянин Росії Володимир Рябий, який 2012 року був довіреною особою кандидата в президента РФ Володимира Жириновського. 



В Одеській області відповідальною була громадянка України Ганна Матюхіна, яка 2011 року працювала у виборчому штабі "Єдиної Росії", а 2012 року – в штабі Володимира Путіна.