Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення посадовців

12:37, 27.02.2019
Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення посадовців

Тепер усі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті (фото: 24 Канал)

Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, що передбачає притягнення особи до відповідальності за незаконне збагачення.
 
Відповідне рішення ухвалили у вівторок, 26 лютого, повідомляє "Укрінформ".
 
"Конституційний суд під час засідання у вівторок (26 лютого, - ред.) визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення", - зазначив співрозмовник державного інформагентства.
 
За його словами, повний текст рішення буде оприлюднено 27 лютого.
 
Як зазначається, внаслідок ухвалення Конституційним судом відповідного рішення, всі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.
 
Зауважимо, що в грудні 2017 року майже 60 нардепів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.
 
Як відомо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 2015 року. Це було однією з вимог Євросоюзу для виконання Плану дій з візової лібералізації.
 
Серед іншого, стаття передбачає позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна за набуття чиновником активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами, а також передачу посадовцем таких активів іншій особі.
 
За цією статтею розслідуються справи, зокрема, колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна, заступника голови Служби безпеки Павла Демчини тощо.