Рада ЄС за напад в Азові схвалила нові санкції проти Росії

16:05, 18.02.2019
Рада ЄС за напад в Азові схвалила нові санкції проти Росії

Росія отримала нові санкції - за напад на українських моряків в Азові (кадр відео)

Рада міністрів Євросоюзу під час засідання 18 лютого ухвалила пакет санкцій проти Росії через агресію в Азові.
 
Про це під час брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, передає "Громадське".
 
"Наша участь у (Мюнхенській безпековій, - ред.) конференції збіглося  з тим, що ЄС готувався до засідання Ради міністрів ЄС, яке відбулося сьогодні. І я хотів би сказати, що нарешті ЄС після деякої паузи ухвалив важливе рішення щодо пакета санкцій, так званого "азовського", - сказав він.
 
Єлісєєв додав, що засідання Ради міністрів ЄС поки продовжується, тому в найближчий час з’явиться інформація щодо політичного рішення за його підсумками.
 
Як відомо, 1 лютого спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що Європа та США обговорюють можливість нових санкцій проти Росії через агресію в Азові.
 
Разом з тим, 16 лютого президент України Петро Порошенко обговорив санкції проти Росії за напад в Азові під час Мюнхенської безпекової конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. Прокурори Кремля домагалися продовжити їх арешт до кінця квітня. Моряків, що прибули в суд, вітали оплесками та вигуками "Слава Україні".
 
16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.