Ядерний договір: Путін погрожує США «дзеркальною відповіддю»

12:00, 02.02.2019
Ядерний договір: Путін погрожує США «дзеркальною відповіддю»

Путін хоче "почекати", поки США самі почнуть з ним переговори (фото: прес-служба президента Росії)

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).
 
Про це він сказав на зустрічі з міністрами оборони і закордонних справ Сергієм Шойгу і Сергієм Лавровим, пишуть росЗМІ.
 
"Наша відповідь буде дзеркальною. Американські партнери оголосили про те, що вони призупиняють свою участь в договорі, і ми призупиняємо", - сказав Путін.
 
Путін також заявив, що хоче "почекати", поки США самі почнуть з ним переговори.
 
"Почекаємо, поки наші партнери дозріють для того, щоб вести з нами рівноправний, змістовний діалог з цієї найважливішої тематики - і для нас, і для наших партнерів, так і для всього світу", - сказав Путін.
 
Нагадаємо, раніше США оголосили про вихід з ядерного договору, звинувативши Росію в порушенні домовленостей. У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинять свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців. 
 
США вимагають, щоб Росія знищила всі ракети, які порушують договір, а також пускові установки і пов'язані з ними обладнання.
 
Як відомо, договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (ДРСМД) довгий час відігравав центральну роль в обмеженні певних видів ядерного озброєння, яке можуть розгорнути обидві країни. Існує побоювання, що без цього договору почнеться нова гонка ядерних озброєнь.
 
У НАТО в свою чергу пообіцяли, що не розміщуватимуть у Європі нові ядерні ракети наземного базування.