США оголосили про вихід з ядерного договору, звинувативши Росію

16:35, 01.02.2019
США оголосили про вихід з ядерного договору, звинувативши Росію

США вимагають, щоб Росія знищила всі ракети, які порушують договір, а також пускові установки і пов'язані з ними обладнання (фото: "Укрінформ")

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості.
 
Із такою заявою він виступив у п'ятницю у Державному департаменті, повідомляє ABC News.
 
Договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (ДРСМД) довгий час відігравав центральну роль в обмеженні певних видів ядерного озброєння, яке можуть розгорнути обидві країни. Існує побоювання, що без цього договору почнеться нова гонка ядерних озброєнь.
 
"Порушення Росією (договру) піддали великому ризику життя мільйонів європейців та американців… Наш обов’язок - відповісти належним чином", - сказав Помпео.
 
Вперше Помпео оголосив про намір США вийти з договору в грудні. Він висунув Росії 60-денний термін для того, щоб вона повернулась до виконання своїх зобов’язань. Ультиматум США завершується в суботу.
 
Президент Дональд Трамп виступив із заявою про те, що Росія безкарно порушувала договір. Він звинуватив Росію в таємній розробці забороненої ракетної системи, "яка є прямою загрозою союзникам США і американським військам за кордоном".
 
У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинять свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.
 
США вимагають, щоб Росія знищила всі ракети, які порушують договір, а також пускові установки і пов'язані з ними обладнання.
 
Росія у свою чергу заперечує всі звинувачення США. Речник Кремля Дмітрій Пєсков зокрема заявив в п'ятницю, що Росія шкодує про рішення США і звинувачує Вашингтон у "небажанні вести будь-які суттєві переговори".
 
Водночас голови МЗС Євросоюзу висловили стурбованість з приводу розповсюдження ядерної зброї на тлі рішення США вийти з ключового договору епохи холодної війни, повідомляє Associated Press.
 
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні закликала обидві сторони дотримуватися договору.
 
"Ми, безумовно, не хочемо бачити, що наш континент знову стає полем битви або місцем, де зіштовхуються інші наддержави", - заявила Федеріка Могеріні журналістам в Румунії.
 
"Важливо, щоб роззброєння і міжнародна архітектура контролю за озброєннями були знову включені в міжнародний порядок денний", - прокоментував міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.
 
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія минулого тижня не показала жодних ознак того, що вона готова повернутися до дотримання умов договору.
 
"Наше побоювання полягає в тому, що ми побачимо поширення, розробку ядерної зброї, що є небезпечним для всієї території Європи", - сказав міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.
 
Міністри закордонних справ з країн Балтії в основному підтримують кроки США і звинувачують Росію.
 
Міністр закордонних справ Литви Лінкявічюс заявив, що втрата такого договору завжди означає "менше стабільності, більше невизначеності, і, безумовно, це погано".
 
Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що в Росії ще є час повернутися до дотримання договору.
 
"Росія повинна показати, чи хочуть вони, як і раніше, виконувати умови. Існує шестимісячний термін після повідомлення про вихід, тому в нас ще є час для виконання умов, і саме на це ми повинні розраховувати", - сказав Блок.
 
Нагадаємо, Сполучені Штати виставили Росії ультиматум, згідно з яким вона повинна протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що порушує договір.
 
Строк ультиматуму спливає 2 лютого. Вашингтон уже заявив, що готується до процесу денонсації ДРСМД. Після формального оголошення процес виходу з угоди займе 6 місяців.
 
Договір про РСМД став першим серйозним кроком із встановлення контролю над озброєннями, який закінчив "холодну війну".
 
Нагадаємо, в жовтні презижент США Дональд Трамп заявив, що його країна буде змушена нарощувати ядерний арсеналу відповідь на сучасні світові виклики.