Анатолій Гриценко не пішов на фронт у 2014 році, бо були молодші за нього бійці

12:19, 30.01.2019
Анатолій Гриценко не пішов на фронт у 2014 році, бо були молодші за нього бійці

Анатолій Гриценко розповів, чого не пішов на фронт у 2014 році

Екс-міністр оборони, полковник у відставці Анатолій Гриценко стверджує, що не пішов на фронт у 2014 році, бо тоді не було потреби у спеціалістах із авіаційного обладняння літаків, - вистачало бійців, які молодші за нього.

Про це кандидат у президенти України заявив в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону.

Дмитро Гордон запитав, чому в 2014 році Анатолій Гриценко не пішов на фронт.

"А ким? Моя військова спеціальність - спеціаліст по обслуговуванню авіаційного обладнання літаків. Я перевірив - таких спеціалістів було молодших, не 60 років, а 30-40 років, більше, ніж треба", - відповів Анатолій Гриценко.

Він переконує, що у 2014 році авіація практично не застосовувалася.

Нагадаємою, на початку війни в зоні АТО використовували бойову авіацію. Після трагедії із ІЛ-76, коли загинули 49 десантників, а також після збитого вертольота генерала Кульчицького авіацію майже припинили використовувати. За допомогою авіації, до прикладу, спецназу та десантникам 80-ї бригади вдавалося втримувати Луганський аеропорт. У зоні АТО/ООС до цього часу постійно використовується санітарна авіація, щоб швидко евакуйовувати поранених воїнів.

Анатолій Гриценко в інтерв’ю додав, що під час війни міг лише командувати військом.

"Я пропонував себе і верховним головнокомандуючим пішов на вибори, пояснював, що я можу організувати оборону, забезпечити війська, нормальну кадрову політику", - сказав Анатолій Гриценко.

Він додав, що за час його управління Міністерством оборони у 2-3 рази зросли показники бойової підготовки. Ймовірно, про це йшлося у тодішніх звітах.

Водночас Анатолій Гриценко запевняє, що його зусиллями з початку війни армія отримала сучасні карти.

"Наприклад, ми побачили, що немає сучасних карт, навіть для спецназу. Швидко задіяли, навіть без державних коштів, через супутникові системи і ці карти до мене приходили в депутатську кімнату невеличку прямо з колес. Бо ті карти, які лежали десь там у сховищах, були неадекватні навіть межам населених пунктів. Тому кожен робить свою справу", - сказав кандидат у президенти.

Водночас Анатолій Гриценко переконує, що не сховав свого сина, який служив у Дніпропетровській області, від АТО, на відміну від президента Петра Порошенка, Генпрокурора Юрія Луценка чи Секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова. Однак вважається, що Олексій Порошенко та Олександр Луценко брали безпосередню участь в АТО на території Донецької області в артелерійських військах. Про це заявляли і батьки-політики, і військові, які перетиналися із дітьми ТОП-політиків на фронті. Також Олександр Турчинов повідомляв. що його син Кирило отримував повістку із воєнкомату, але про його службу не повідомляється.

Анатолій Гриценко стверджує, що Петро Порошенко особисто у 2014 році розформував підрозділ Олексія Гриценка, щоб не дати йому захищати Україну, однак Анатолій Гриценко, задіявши "телефонне право" відмінив цей наказ.

Як повідомляла "УМ", статки родини Гриценка-Мостової не сходяться із витратами.