Генасамблея ООН ухвалила резолюцію на підтримку Олега Сенцова і Володимира Балуха

11:30, 23.12.2018
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію на підтримку Олега Сенцова і Володимира Балуха

Ухвалена резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув'язнених в окупованому Криму та на території Росії політв'язнів (фото: twitter.com/YelchenkoUN)

Генеральна асамблея ООН на засіданні 22 грудня ухвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".
 
Підтримали резолюцію 65 країн, проти проголосували 27, утрималися - 70.
 
В ухваленій у суботу, 22 грудня, резолюції "Ситуація з правами людини в АР Крим та місті Севастополь, Україна" поіменно згадуються політв'язні Олег Сенцов, Володимир Балух і Емір-Усеїн Куку, повідомляє "Громадське".
 
Резолюції ООН вкрай рідко містять імена політв’язнів. Серед останніх відомих випадків в історії ООН - згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (М'янма).
 
"Генасамблея висловлює глибоке занепокоєння повідомленнями про те, що з 2014 року влада Росії використовує тортури для отримання підробних свідчень у політично мотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова. Генасамблея ООН також висловлює глибоке занепокоєння подальшими затриманнями і арештами Росією громадян України, включно з Володимиром Балухом та Еміром-Усеїном Куку", - йдеться у документі.
 
Як йдеться в тексті, ухвалена резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув'язнених в окупованому Криму та на території Росії політв'язнів, "включно з правом на медичну допомогу, доступ лікарів і фахівців міжнародних організацій для перевірки стану здоров’я затриманих".
 
Підкреслюється, що вперше резолюція ООН закликає дотримуватися Правил Нельсона Мандели щодо українських політв'язнів у Росії та окупованому Криму.
 
"Генасамблея закликає дотримуватися,у відповідності до міжнародного права прав українських в'язнів і заарештованих у Криму та Росії і закликає поважати Мінімальні стандартні правила поводження з в'язнями (Правила Нельсона Мандели)", - наголошується в документі.
 
 
Як пише "Європейська правда", проти резолюції голосували Білорусь, Болівія, Бурунді, Венесуела, Вірменія, Еритрея, Зімбабве, Індія, Іран, Камбоджа, Китай, Коморські острови, Куба, КНДР, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, ПАР, РФ, Сербія, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан та Чад.
 
Зауважимо, порівняно з голосуванням за "кримську" резолюцію аналогічного змісту минулого року відбулися невеликі зміни. Торік документ підтримали 65 держав, проти виступили 26.
 
Минулого року проти резоюції голосували Філіппіни, цього року їх делегація утрималась. Водночас цього року список голосів "проти" поповнили Коморські острови і Чад.
 
Нагадаємо, раніше новий проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна" прийняв третій комітет Генеральної Асамблеї ООН.