Приниження та «ігнор»: провальна подорож Путіна до Буенос-Айреса

16:41, 02.12.2018
Приниження та «ігнор»: провальна подорож Путіна до Буенос-Айреса

З Путіним привітався лише наслідний принц Саудівської Аравії (кадр відео)

Як відомо, 1 грудня завершився саміт "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі, в результаті якої було прийнято підсумкову декларацію.
 
У документі обійшлося без проривів і несподіванок - лідери G20 досягнули мінімального компромісу в питаннях міжнародної торгівлі, боротьби зі зміною клімату і неконтрольованої міграції.
 
Однак вся зустріч була затьмарена агресією Росії в Азовському морі і захопленням 24 українських моряків.
 
Присутній на саміті президент-агресор Володимир Путін відчув це безпосередньо на собі.
 
Насамперед, під час саміту Путін не зміг провести заплановану зустріч з президентом США Дональдом Трампом - останній скасував її через вищезгадану атаку в Азові. 
 
Більше того, в Буенос-Айресі Трамп двічі проігнорував Путіна.
 
По прибуттю на саміт привітатися до Путіна підійшов лише наслідний принц Саудівської Аравії - президент США відразу приєднався до групи світових лідерів, що жваво щось обговорювали.
 
А під час спільного фотографування "Великої двадцятки" Трамп просто зміряв Путіна поглядом та пройшов повз.
 
 
Однак коротка зустріч російського і американського президентів таки відбулася - в кулуарах.
 
"Як це зазвичай і буває на багатосторонніх заходах, президент Трамп і його дружина провели ряд неформальних розмов зі світовими лідерами на вечері вчора. Зокрема, така розмова була і з президентом Путіним", - заявила представник Білого дому Сара Сандерс.
 
Водночас радник Путіна Юрій Ушаков повідомив, що зустрівся з радником Трампа з національної безпеки Джоном Болтоном. Ушаков сказав, що "Росія та Сполучені Штати готові продовжувати спілкування", однак він "не впевнений" в тому, коли Путін знову зустрінеться з Дональдом Трампом, пише "Голос Америки".
 
Натомість про агресивні дії Росії в Азові Путін поговорив з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
 
 
Вона приїхала на зустріч з президентом Росії в готель Alvear Palace, де він зупинився, на другий день саміту. Сніданок пройшов без преси, інформував "Інтерфакс". Російська пропаганда відрапортувала, що Путін дав "вичерпні пояснення" щодо нападу на судна України в Азові.
 
При цьому один з провідних мовників Німеччини агентство Deutsche Welle написало: Москва і Берлін домовилися підключити до вирішення кризи "нормандський формат" - дипломатичну групу високопоставлених представників чотирьох країн - Німеччини, Росії, України і Франції.
 
"Канцлер ФРН ще раз висловила занепокоєння загостренням в Керченській протоці і виступила на підтримку свободи судноплавства в Азовському морі", - прокоментував представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.
 
Сам Путін, завершуючи участь в роботі форуму "Великої двадцятки", дав прес-конференцію, переважно російським журналістам. Він повторив всі свої попередні пропагандистські заяви, а щодо обміну моряків сказав: "Пока питання про обмін не стоїть, і українська сторона таких питань не піднімала, але зараз про це і говорити рано". 
 
Путін пригрозив кримінальним переслідуванням українських моряків, щоб "все це оформлювати відповідним чином, а там видно буде".
 
Водночас він висловив погрози підтримувати війну на Донбасі, поки "нинішня влада залишатиметься в силі", передає агентство AFP
 
"Поки вони залишаться при владі, війна буде продовжуватися", - проголосив Путін.
 
Нагадаємо, раніше в МЗС Росії натякнули на захоплення України.