На Леоніда Кучму в Мінську тиснули закривавленим паспортом Василя Сліпака

19:55, 08.10.2018
На Леоніда Кучму в Мінську тиснули закривавленим паспортом Василя Сліпака

Василь Сліпак (фото: 5 канал)

Представники окупантів Донбасу під час зустрічі тристоронньої контактної групи намагалися тиснути на Леоніда Кучму закривавленим паспортом вбитого Василя Сліпака.
 
Про це у Фейсбуку написала Ірина Геращенко.
 
"Якось (2016 року, - ред.) бойовики жбурнули Леоніду Кучмі закривавлений український паспорт. Це був паспорт вбитого терористами Василя Сліпака. Ми були шоковані. Й кинулися до ЛДК, щоб він навіть не доторкався до страшного артефакту. "Наступного разу вони привезуть відрізане вухо чи руку? Де вони взяли паспорт вбитої людини? Вони причетні до вбивства?" - говорила я. Ми наполягали, щоб закривавлений документ взяли представники ОБСЄ і передали його українським компетентним органам", - розповіла вона. 
 
Віце-спікер додала, що згодна з Кучмою, що "після мінських зустрічей треба кілька днів відходити, й черга бажаючих відстоювати там Україну не стоїть".
 
Журналістам видання "Новое время" Ірина Геращенко розповіла про тонкощі переговорів у Мінську.
 
Так, представники Росії поводяться тихо і дипломатично, відводячи роль провокаторів своїм підопічним - запрошуваним до Мінська сепаратистам.
 
За словами Геращенко, коли сторони зібралися в Білорусі вже після 31 серпня 2018-го - дня вбивства ватажка ДНР Олександра Захарченко, представники "республік" спробували урочисто вшанувати його пам'ять. "Українська делегація вийшла, грюкнувши дверима", - розповіла Геращенко.
 
А під час іншої зустрічі в Мінську представниця сепаратистів буквально зайнялася гоп-стопом - "віджала" у Геращенко її телефон. Апарат віце-спікеру повернули, але українка все одно написала в міліцію Мінська заяву про "заволодіння чужим майном в особливо хуліганській манері".
 
Сепаратисти в Мінськ, каже Геращенко, прилітають з Москви. І їх головне завдання - грубіянити, влаштовувати істерики і всіляко виводити українську сторону з психологічної рівноваги.
 
Як відомо, український оперний співак Василь Сліпак, який брав участь у боях на Донбасі, загинув 29 червня 2016 року від кулі снайпера. 
 
У липні того ж року ЗМІ писали, що документи вбитого Сліпака бойовики в особі Дениса Пушиліна передали спецпредставникові ОБСЄ Мартінові Сайдіку. Сайдік тоді не зміг пояснити, звідки в Пушиліна ці документи, і порадив звертатися до нього самого.
 
Василь Сліпак - львів’янин, випускник місцевої консерваторії, останні майже 20 років жив і працював у Франції, був артистом Паризької опери. Під час подій на Майдані він брав участь у демонстраціях в Парижі, згодом долучився до волонтерського руху. Проте цього йому видавалось замало і він пішов добровольцем, обравши собі позивний "Міф" на честь улюбленої оперної партії, Мефістофеля.
 
2017 року Василю Сліпаку було присвоєно звання ГерояУкраїни посмертно.