Міністр Клімкін допускає появу біометричних віз для громадян Росії

09:34, 06.10.2018
Міністр Клімкін допускає появу біометричних віз для громадян Росії

Павло Клімкін розповів про ймовірні обмеження для громадян Росії (фото: MFA of Ukraine / Twitter)

Мінстр закордонних справ України Павло Клімкін допускає впровадження системи видачі біометричних віз для громадян Росії, а також низки інших заходів після історії з отруєнням у Британії Сергія Скрипаля.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на заяви Павла Клімкіна телеканалу UA: Харків".

Голова МЗС заявив, що система біометричного контролю на прикордонних пунктах пропуску з РФ є ефективною.

"Ми створюємо банк даних, ми прекрасно розуміємо, що можуть бути маніпуляції, як бачите, відома історія з отруєнням Скрипалів - зміна ідентичності тощо. Якщо є біометричні дані, ми прекрасно знаємо, про яких людей ідеться, і просто зміна документів вже не допоможе", - заявив Павло Клімкін.

"Нам потрібні подальші заходи, в тому числі і попередній запит, а щонайменше - попереднє інформування російськими громадянами, що вони їдуть до України", - наголосив Клімкін і додав, що стосовно цього Рада національної безпеки і оборони ухвалювала рішення.

"Не виключено, що нам потрібно дивитися на їх пересування (росіян - УНІАН) територією України", - наголосив Павло Клімкін.

У цьому зв'язку глава МЗС сказав, що контроль за пересуванням росіян територією України зараз "робиться частково", а саме "для частини осіб, щодо яких є підозри".

"Але відслідковувати всіх, звичайно, достатньо складно. Але в перспективі, як це спрацює, потрібно аналізувати. Звичайні візи з Росією нам не допоможуть. Тоді, якщо це буде недостатньо ефективно, потрібно буде думати над впровадженням біометричних віз", - сказав Павло Клімкін.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року при перетині кордону України громадянами Росії, вони мають пройти біометричний контроль - здати відбитки пальців та сфотографуватися. Аналогічні заходи застосовуються що до громадян ще 71 країни, яка внесена до списку загрози для українців та національної безпеки України.

Як повідомляла "УМ", голова МЗС Арсен Аваков підтвердив причетність до вивезення з України Віктора Януковича одного із фігурантів "справи Скрипалів".