Сійярто звинуватив Порошенка в розпалюванні ненависті проти угорців Закарпаття

08:45, 27.09.2018
Сійярто звинуватив Порошенка в розпалюванні ненависті проти угорців Закарпаття

На думку Сійярто, видача угорських паспортів у Береговому не є порушенням міжнародного права (фото: Front News International)

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що "утиски угорців" на Закарпатті не припиняться, поки Петро Порошенко є президентом України.
 
Про це повідомляє прес-служба МЗС Угорщини.
 
"Доки Україну очолює нинішній президент, розпалювання ненависті проти угорців з боку української держави не припиниться, оскільки президент вважає це способом здобути певну громадську підтримку, яка наразі дуже низька", - наголосив Сійярто під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.
 
Він також додав, що після чергових виборів президента України ця ситуація може змінитися.
 
На думку Сіярто, останні півтора року Україна "постійно утискає права" національних меншин, зокрема угорської меншини на Закарпатті.
 
Також глава МЗС Угорщини підкреслив, що видача угорських паспортів у Береговому не є порушенням міжнародного права. Сіярто зазначив, що в разі висилки угорського консула Будапешт негайно вишле з країни консула України.
 
Нагадаємо, чергову кризу у стосунках між Україною та Угорщиною викликало відео із консульства в Береговому на Закартатті. На ньому зафіксовано, як присутнім видають угорські паспорти, вони складають клятку на вірність Угорщині, а присутніх попереджають, що українській владі про набуття громадянства іншої країни повідомляти не варто.
 
У відповідь на скандальне відео голова МЗС України Павло Клімкін пообіцяв видворити консула Угорщини в Береговому. Водночас він підкреслив, що за будь-якого розвитку подій Київ продовжить працювати над тим, щоби громадяни угорського походження, зберігаючи культурну самобутність, відчували себе частиною українського суспільства. 
 
Павло Клімкін неодноразово наголошував, що обурює не лише сам факт прийому в громадянство Угорщини громадян України, а й заклик нічого не повідомляти українській владі.
 
У свою чергу Угорщина провини свого консула не визнала і натомість пригрозила вислати українського консула з Угорщини, якщо офіційний Київ порушника з Берегового.
 
Як повідомляла "УМ", до "Чистилища" на "Миротворці" почали заносити місцевих депутатів та чиновників Закарпаття, які мають угорські паспорти, але не вийшли із громадянства України.