Лех Валенса висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру (документ)

09:22, 29.08.2018
Лех Валенса висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру (документ)

Нобелівський лауреат Лех Валенса вважає Олега Сенцова борцем за мир демократичними та неагресивними методами (фото: Антон Наумлюк / Радіо свобода)

Колишній польський президент та лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса оголосив, що висуне кандидатуру Олега Сенцова на здобуття аналогічної відзнаки.

Заяву Леха Валенси, який відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії, передала Радіо Свобода кінопродюсер Анна Паленчук, яка, за її словами, дізналася про це від польського кінопродюсера Даріуша Яблонськи.

У своїй заяві Лех Валенса нагадує, що Олег Сенцов підтримав «Євромайдан» на захист України як частини демократичної Європи, він мирно протестував проти анексії Росії рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами.

У подальшому Олег Сенцов був засуджений до 20 років за звинуваченням у тероризмі в результаті судового розгляду, який Amnesty International та інші правозахисні організації називають несправедливим і незаконним.

Лех Валенса нагадує, що Олег Сенцов понад 100 днів голодує, вимагаючи звільнення усіх українських політичних в’язнів у Росії, не звертаючись щодо власного звільнення.

«Олег Сенцов, на моє глибоке переконання, втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи боротьби, відмова від ненависті, дії для зміцнення братерства між народами і самопожертва на користь інших несправедливо скривджених людей – це все риси, гідні найвищого визнання вільного світу», – наголошує Лех Валенса.

Екс-президент Польщі закликає усіх людей доброї волі допомогти звільнити Олега Сенцова і висуває його на Нобелівську премію миру.



Лех Валенса – співзасновник і перший керівник профспілки «Солідарність», яка боролася в комуністичній Польщі за зміни, після демократичних перетворень в країні був обраний президентом. Він – лауреат Нобелівської премії миру 1983 року.

Нагадаємо, російські тюремники вчергове відмовили в помилуванні Олега Сенцова. Вони хочуть, щоб він особисто попросив про звільнення.

Триває 108-й день голодування політв’язня.