Київ патріотично пояснив британській пресі гасло «Слава Україні»

14:41, 09.07.2018
Київ патріотично пояснив британській пресі гасло «Слава Україні»

Посольство України у Великій Британії відреагувало на те, що у кількох британських топ-медіа гасло "Слава Україні" назвали "націоналістичним".
 
"Ми хотіли б нагадати The Sun та Independent, що "Слава Україні" означає "Glory to Ukraine" - патріотичний вираз на кшталт "Нехай живе Франція", "Нехай живе Королева", "Нехай Польща буде Польщею". Чи ви будете називати тих, хто повторює ці фрази націоналістами і освистувати їх?" - заявили дипломати на сторінці посольства у Twitter.
 
Як відомо, 7 липня збірна Хорватія з футболу в серії пенальті обіграла Росію - і після матчу екс-гравець київського "Динамо" Домагой Віда, який забив гол в тому матчі, а також скаут київського клубу Огнен Вукоєвич відсвяткували перемогу, записавши відеозвернення зі словами "Слава Україні!"
 
The Sun написала, що вираз "є скандуванням української армії та націоналістичної течії, які протистоять російським територіальним претензіям до країни".
 
Independent назвала українське гасло "популістською фразою, яка продовжує використовуватися багатьма українцями після подій 2014 року, коли проросійський уряд у Києві було скинуто, Росія анексувала Крим і спалахнув конфлікт на сході України".
 
Нагадаємо, раніше ФІФА почала розслідування щодо захисника збірної Хорватії Домагоя Віда і його висловлювання "Слава Україні" після перемоги над збірною Росії. Згодом стало відомо, що ФІФА оголосила попередження Домагою Віді за його вітання Україні.
 
В свою чергу президент ФФУ Андрій Павелко повністю підтримав Домагоя Виду і Огнена Вукоєвича, які присвятили перемогу над збірою Росії Україні.
 
Сам захисник футбольної збірної Хорватії Домагой Віда висловив надію, що його вигук будуть сприймати не як політичне послання, а як знак подяки українцям за підтримку протягом усього турніру.
 
Нагадаємо, Домагой Віда забив два голи у ворота росіян під час матчу ЧС-2018. Він разом з колегою Огненом Вукоєвичем записали відео, в якому присвятили перемогу Україні та київському клубові "Динамо", в якому раніше грали.