В Україні пропонують карати за незаконні маски-шоу

20:30, 16.04.2018
В Україні пропонують карати за незаконні маски-шоу

Правоохоронці нестимуть персональну відповідальність за незаконні маски-шоу.

Міністерство юстиції України пропонує запровадити персональну майнову відповідальність конкретних правоохоронців за проведення незаконних обшуків, виїмку документів і техніки у підприємців.

 

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації в понеділок.

 

«Є така ініціатива, я думаю, що найближчими тижнями буде презентовано... проект закону, де ми пропишемо чітку відповідальність конкретних персоналій», - зазначив Петренко.

 

На його переконання, «доки не буде персональної, в тому числі і в першу чергу, майнової відповідальності конкретного правоохоронця, конкретного керівника того чи іншого підрозділу, слідчого за вчинені збитки і шкоду безпосередньо підприємству, до кінця повноцінно ці новації (закону про протидію тиску на бізнес - ред.) працювати не будуть".

 

«Ми коли приймали перший пакет законів «маски-шоу стоп», тоді була дискусія про те, щоб ввести персональну майнову відповідальність конкретних правоохоронців, які приходять на незаконний обшук, які приходять на незаконну виїмку документів, які вилучають техніку підприємства і фактично блокують роботу цього підприємства, які повторно порушують кримінальні справи, тому що за цими діями є конкретні прізвища. Ми як уряд і як держава повинні дати інструмент реагування на такого роду речі. Такий інструмент, який прибере бажання у такого роду правоохоронців займатися такого роду зловживаннями», - заявив Петренко.

 

Ще одне питання, на яке звернув увагу міністр у рамках чинного закону «маски-шоу стоп», - «творчий» підхід деяких правоохоронців до тлумачення законодавчих ініціатив, особливо в частині порушення кримінальних справ за тими самими обставинами.

 

Зокрема, як нагадав Петренко, у законі прописано, що не можна повторно порушити кримінальні провадження за тим самим фактом, якщо дане кримінальне провадження було закрито іншим правоохоронним органом.

 

«Ми дамо можливість оскарження бездіяльності по закриттю такої справи в судовому порядку, і пропишемо, щоб суд прийняв кінцеве рішення. Умовно кажучи, якщо порушено повторне кримінальне провадження, підприємець звертається до слідчого органу із заявою про закриття цього провадження у зв'язку з тим, що аналогічне провадження вже було закрито іншим слідчим органом, і якщо слідчий орган протягом, умовно кажучи, 10 днів не приймає рішення про закриття провадження, у підприємця з'являється право звернутися до суду, який повинен протягом 15 днів прийняти кінцеву ухвалу про закриття провадження, яка не буде оскаржуватися», - повідомив міністр.

 

Нині ж, за словами міністра Петренка, правоохоронні органи відмовляються добровільно закривати такі справи.