Порошенко готовий обміняти російських окупантів на Сущенка

14:20, 12.02.2018
Порошенко готовий обміняти російських окупантів на Сущенка

Порошенко наголосив, що Росія за три роки так і не виконала жодного пункту Мінських домовленостей.

Президент Петро Порошенко заявляє, що готовий звільнити полонених російських солдатів в обмін на звільнення політв’язня, журналіста Романа Сущенка, арештованого у Москві півтора роки тому.

 

Про це Порошенко заявив у інтерв’ю австрійському виданню Profil  у понеділок.

 

"Ми хочемо повернути наших українців, затриманих в Росії. Вчора був день народження відомого журналіста Романа Сущенка. Ми готові випустити російських солдатів, які прийшли в мою країну у ролі вбивць, в обмін на звільнення Сущенка", - сказав Порошенко.

 

Президент підкреслив, що Україна хоче повернути всіх незаконно ув’язнених у Росії: "Незабаром мине 4 роки з дня перебування в російському полоні знаменитого режисера Олега Сенцова з Криму. Сущенко, Сенцов, багато кримських татар: Ми хочемо повернути їх".

 

Глава держави також наголосив, що Росія може в будь-який момент спробувати загострити ситуацію в Україні.

 

"У Путіна в Україні стільки армії, що він у будь-який момент може сприяти загостренню становища, якщо йому заманеться. Я одного разу розповідав канцлеру Меркель: Ви можете собі уявити, що на Сході Україні наразі перебуває більше танків, аніж є в наявності у Бундесверу? На цій невеликій території розташовано 600 танків", – сказав Порошенко.

 

І наголосив, що це був найважчий час, коли у лютому 2015 року від куль регулярної російської армії щодня гинуло майже 25 українських солдатів.

 

"У Мінську ми просиділи 19 годин без сну, без їжі. Потім було досягнуто домовленості, чого не сталося б без підтримки Федерального канцлера Ангели Меркель. Ми, українці, дуже вдячні їй за це, адже ситуація тоді була надзвичайно складною", - підкреслив Порошенко.

 

Водночас, він додав: "Однак, як знає весь світ: президент РФ не дотримується взятих на себе обіцянок. Завжди, коли він хоче, він сприяє черговій ескалації".

 

За словами Президента, після укладення Мінських домовленостей у війні було вбито 824 особи.

 

Зазначимо, 12 лютого виповнюється 3 роки підписанню документа, який називається "Комплекс заходів, спрямований на імплементацію Мінських домовленостей".

 

Міністерство закордонних справ у понеділок наголосило, що Росія за 3 роки не виконала жодного пункту комплексу заходів з імплементації "Мінських домовленостей".