Президент Польщі підписав закон про «бандеризм»

22:12, 06.02.2018
Президент Польщі підписав закон про «бандеризм»

Анджей Дуда підписав скандальний закон, який заперечує участь поляків у Голокості (Укрінформ)

Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, відомий в Україні як закон про "бандеризм", тобто заперечення "злочинів українських націоналістів".

Про це повідомляє Укрінформ.

"Після аналізу ситуації я прийняв рішення, що підписую цей закон, і що ці положення зі статті 55а закону (про кримінальне переслідування за звинувачення польського народу у злочинах нацистів - ред.) набудуть чинності", - заявив Анджей Дуда.

Водночас, президент Польщі підкреслив, що у світлі голосів спротиву і побоювань, що ця поправка не дозволятиме говорити правду про події Другої світової війни, він направляє її для оцінки в Конституційний суд Республіки Польща.

Анджей Дуда наголосив, що направляє закон для цього, щоб Конституційний суд оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань й оцінив положення карного характеру, які виникають з цього закону.

Президент Польщі наголосив, що цей закон дуже важливий для поляків, адже пов'язаний з історичною пам’яттю польського народу, враховуючи, що багато поляків постраждало в роки Другої світової війни з рук нацистів.

Він звернув увагу, що Варшава на етапі підготовки закону врахувала очікування єврейської сторони щодо передбачення наукової та мистецької діяльності стосовно висвітлення злочинів проти єврейського народу в роки війни.

"Я не хочу, щоб хто-небудь мав сумніви, чи він зможе вільно висловлювати свою думку. Однак для поляків дуже важливо, аби їх як народ не звинувачувати у Голокості", - підкреслив Анджей Дуда.

Президент Польщі висловив задоволення з приводу того, що цей закон викликає значні емоції в а Польщі і за кордоном, адже це дозволяє не забути про злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Він також запевнив, що в Польщі не може бути місця на ксенофобію, ненависть на національному та етнічному грунті і расову дискримінацію, і в першу чергу - на антисемітизм.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради засудили прийняття так званого "закону про бандеризм". Головне побоювання народних обранців, про яке вони говорили в колуарах: чи не буде польська влада за цим законом переслідувати українських заробітчан через ідеологічні розбіжності.