Наталія Кривда очолила Український культурний фонд

18:37, 06.03.2024
Наталія Кривда очолила Український культурний фонд

Наталія Кривда – докторка філософських наук. (Фото МКІП)

Українська філософиня Наталія Кривда обрана головою Українського культурного фонду (УКФ).

 

Зокрема, т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв представив голову та членів Наглядової ради УКФ під час засідання круглого столу «Нова Наглядова рада Українського культурного фонду: перезавантаження».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури і інформаційної політики в середу.

 

Зазначається, що пані Кривду обрали серед трьох кандидаток, яких 4 березня подала на розгляд МКІП новообрана Наглядова рада УКФ.

 

"Пані Наталія Кривда відсьогодні є головою Українського культурного фонду. Саме так красиво, помпезно і відповідально називається її посада. Вона не просто є керівником Наглядової ради, модератором процесів, які будуть проходити всередині Українського культурного фонду, але й представлятиме Український культурний фонд, визначатиме політику Українського культурного фонду відповідно до законодавства і відповідатиме перед суспільством за ті демократичні, прозорі процеси, які, я переконаний, під її керівництвом матимуть місце", – зазначив пан Карандєєв.

 

Тоді як нова голова УКФ зазначила: «Дуже важливі для мене наступні речі. Першою чергою – це суб’єктність Українського культурного фонду. Ми маємо стати активним гравцем на полі культурної політики. Я сподіваюсь, що Наглядова рада до цього долучиться, стане майданчиком і простором, де відбудеться ця розмова.

 

Друге – це відновлення довіри й репутації. Культура – не просто важлива в часи війни, культура, і я впевнена у кожному своєму слові, і є тим, заради чого сьогодні воюють там наші на фронті. Це наша ідентичність, наша унікальність, наше право бути самим собою. Це наша екзистенція зрештою».

 

У свою чергу заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутатка Євгенія Кравчук констатувала, що останні роки УКФ переживав не найкращий період.

 

«Про це також потрібно говорити відверто. Зараз навіть з репутаційної точки зору потрібно працювати у цій сфері. Це дуже важливо, як і те, що потрібно працювати і з міжнародними партнерами. Бо я переконана, що можна знайти додаткові формати надання коштів, якщо буде довіра», – зазначила нардепка Кравчук.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Наталія Кривда – докторка філософських наук, професорка кафедри української філософії та культури Київського університету імені Шевченка. Спеціалізується на темах історії культури, історії міфології, проблемах ідентичності та культурної пам'яті. Обіймає посаду академічної директорки МВА-програми Единбурзької бізнес-школи.

 

Як волонтерка з 2014 року працює головним експертом групи "Культура" Реанімаційного пакету реформ. З 2018 року брала участь у роботі УКФ як експертка, оцінюючи проєкти в різних програмах та секторах фонду.

 

Як повідомляла "УМ", минулого року Український культурний фонд заявив, що не зможе повноцінно фінансувати культурно-мистецькі проєкти, оскільки не вистачає коштів.