Тарас Кремінь не отримував скарг на порушення мовного законодавства у ЗСУ

17:01, 14.11.2023
Тарас Кремінь не отримував скарг на порушення мовного законодавства у ЗСУ

Тарас Кремінь хоче, щоб на мовній темі не було спекуляцій. (facebook.com/govuamova)

У 2023 році на адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення Закону про державну мову в Збройних Силах України.

 

Як інформує УМ, про це 14 листопада повідомив Уповноважений із захисту державної мови, мовний омбудсмен Тарас Кремінь у Фейсбуці.

 

"За 10 місяців 2023 року на адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення Закону про державну мову в Збройних Силах України", - йдеться в повідомленні.

 

Щодо скандалів, які протягом останніх днів поширювались в медіа навколо мовного питання, Кремінь наголосив, що такі дискусії є шкідливими.

 

"Я хочу, щоб на мовній темі не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані "дві України" - це одна з розробок психологічного спрямування російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення у наближенні нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним Силам України за їх єдність!" - зауважив Кремінь.

 

Уповноважений наголосив, що за потреби для вдосконалення мовних практик для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

 

Нагадаємо, що 7 листопада Ірина Фаріон заявила, що не вважає російськомовних військових ЗСУ українцями. Омбудсмен Дмитро Лубінець побачив у цьому порушення рівноправності громадян та заявив, що звернувся до Нацполіції, СБУ та Нацради з питань телебачення та радіомовлення для вжиття відповідних заходів. Воїни з передової відповіли мовознавиці українською, назвавши її "конченою довбо#обкою".

 

Згодом колегія та профком студентів національного університету "Львівська політехніка", у якому викладає Фаріон, закликали правоохоронців перевірити її висловлювання на предмет образи честі та гідності військових.