«С14» прийшли до академії мистецтв у Києві через виставку із статевих органів (фото)

20:20, 23.01.2019
«С14» прийшли до академії мистецтв у Києві через виставку із статевих органів (фото)

Автор експозиції назвав її "антивоєнною" (фото: facebook.com)

Представники організації "С14" прийшли до Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури в Києві через експозицію студента. Автор виставки, четверокурсник Спартак Хачанов, у свою чергу, закрився в аудиторії через побоювання.
 
Про це повідомляють учасники інциденту.
 
Зокрема, друг Спартака Олександр Резніков розповів, що 23 січня на позачерговій нараді викладачі академії вирішили виключити студента Спартака Хачанова з університету, пише "Громадське".
 
Про конкретну причину відрахування керівництво вузу не повідомляє.
 
 
Однак відомо, що в грудні Спартак Хачанов представив інсталяцію зі скульптур у вигляді чоловічих статевих органів. Друг Спартака запевнив, що виставка "була антивоєнною".
 
Як зазначає "Заборона", 19 грудня під час семестрового перегляду робіт студентів двоє викладачів навмисне зруйнували інсталяцію Спартака Хачанова.
 
Один з них - викладач академії та ветеран АТО/ООС Володимир Харченко. Він нібито зруйнував експозицію та погрожував студенту саме організацією "С14", каже Олександр Резніков.
 

"Він одразу ж зайняв агресивну позицію... автор не мав змоги захистити свою роботу, пояснити її концепцію… Людина заздалегідь свідомо мала певне ставлення до роботи", - сказало джерело "Заборони" після відкриття експозиції.
 
"Або ти зараз сам усе це прибираєш, або завтра приходять (нерозбірливо, - ред.) і закопують тебе на Подолі", - передає слова викладача джерело.
 
Він нібито зазначив, що його мають "закопати" за "хамство, за знущання з армії нашої".
 
Видання додає, що Спартак спробував пояснити, що зобразив "путінську", а не українську армію та запропонував додати до інсталяції триколор Росії.
 
Вже у середу, 23 січня, після засідання на Спартака Хачанова на першому поверсі чекали декілька представників праворадикальної організації С14. Учасник організації Сергій Бондар на своїй сторінці в Facebook виклав фото на підтвердження присутності та назвав студента "ватніком".
 
 
"С14 прийшли в Академію образотворчого мистецтва. Побачити, як ректорат відраховує донецького ватніка і морального урода Спартака Хачанова", - написав Бондар.
 
О 13:50 друг Хачанова повідомив "Громадському", що він вже прибув на підтримку до академії. Представники "С14" на цей момент вже пішли. Студенти викликали поліцію. Їм сказали чекати близько 1,5 години.
 
 
Як повідомив у свою чергу координатор "С14" Сергій Мазур, представники його організації прийшли до академії "підтримати рішення керівництва та поспілкуватись особисто з Спартаком, який погрожував зірвати засідання по його виключенню". 
 
"Але говорити Хачанов не захотів. Тим більше щось зривати. Втік, забився у кімнатці за спинами працівників і не виходив. Парадокс в тому, що сам "митець" зі Сніжного Донецької області. Бойовики йому розбомбили домівку, але вату головного мозку це не вилікувало", - написав він у Фейсбуку.
 
Нагадаємо, в лютому 2017 року художню виставку учасника Майдану зруйнували невідомі, а у вересні 2018 року львівські "анархісти-антифашисти" поскаржилися на напад праворадикалів.