На «Книжковому Арсеналі» представили книжку екс-консула України про художника Кадинського

13:48, 21.05.2017
На «Книжковому Арсеналі» представили книжку екс-консула України про художника Кадинського

У суботу на «Книжковому Арсеналі» презентували книгу «Невідомий Кандинський».  Її автор - консул України в Мюнхені (2002-2004 рр.), громадський діяч Володимир Цвіль – близько 10 років присвятив пошукам картин Кандинського і з рештою встановив місцепребування й історію кожної з них.  

 

«На початку 2000-х рр., далекі нащадки таємної нареченої Кандинського Габріели Мюнтер звернулися до мене з проханням допомогти у розшуках частини колекції, що до останнього залишалася в її будинку, - пригадує Володимир Цвіль. – І хоча я не був колекціонером, залишитися байдужим не зміг».

 

Після довгих пошуків та розв’язання правових головоломок, описаних в книзі, колекцію з 51 акварелі Кандинського передали в оренду італійській компанії для заснування художнього фонду й ведення діяльності з фінансування охорони навколишнього середовища. Утім, така діяльність виявилася неефективною, тому 10 робіт з колекції були придбані іншою компанією і передані від імені нового власника у сховище в Лозанні. У 2009 році вони були оцінені у 34,2 мільйони євро. Влітку 2012 року дві картини Василя Кандинського придбали для Третьяковської галереї. Щодо решти картин з колекції, за підтримки і активної участі Володимира Цвіля, наразі реалізується план щодо повернення творчої спадщини митця на батьківщину.

 

«Деякі акварелі автора, які добре збереглися і мають точне датування, можуть коштувати дорожче його живописних полотен. А якщо тема роботи і дата її створення свідчать, що вона належить до якогось із визначних моментів творчої еволюції майстра, то ціна на неї може значно зрости», - розповідає Володимир Цвіль. Він наводить приклад, що у грудні 2005 року «Ескіз до композиції IV», створений у 1911 році, одночасно з об’єднанням «Синій вершник», приніс на аукціоні Hauswedell & Nolte у Гамбурзі майже 507 тисяч доларів при естімейті близько 180 тисяч доларів. А останній продаж Кандинського в листопаді 2012 року на вечірньому аукціоні Christie’s у Нью-Йорку, де за 23 млн доларів пішла з молотка картина «Ескіз до імпровізації № 8», нарешті побив власний рекорд митця, котрий 22 роки залишався за роботою «Фуга».

 

Окрім розповіді про пошук втраченої колекції акварелей, книга «Невідомий Кандинський» - це спроба проникнути й зрозуміти глибокі почуття художника і унікальний спосіб їхнього зображення. Щоб наблизитись до такого розуміння,  щоб хоч на хвилину проникнути «всередину», у саму сутність полотен митця, на презентації використовувалася технологія віртуальної реальності «Кандинський 360». Кожен охочий міг уявити себе митцем і реально відчути слова Василя Кандинського: «…подумки я бачив усі мої барви, вони стояли у мене перед очима. Скажені, майже божевільні лінії вимальовувалися переді мною».

 

Своїми враженнями від твору поділилися й присутні на презентації всесвітньо відомий дослідник творчості художників-авангардистів, кандидат мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Дмитро Горбачов, кандидат мистецтвознавства, доцент Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв Сергій Папета, заслужений діяч мистецтв України Андрій Александрович-Дочевський, кандидат технічних наук, доцент Національного аєрокосмісчного університета «ХАІ» Павло Науменко, екс-депутат держдуми РФ, колишня співачка Маріїнської опери Марія Максакова, дипломат Леонід Гур’янов, кандидат мистецтвознавства Іванна Павельчук, колекціонер з Мюнхена Ульріх Курт та інші.

 

Після презентації автор твору Володимир Цвіль влаштував автограф-сесію.