Американські дрони Skydio збиваються з курсу і чутливі до російської РЕБ на фронті

09:55, 10.04.2024
Американські дрони Skydio збиваються з курсу і чутливі до російської РЕБ на фронті

Американські дрони, як правило, дорогі, несправні і їх важко ремонтувати (The Wall Street Journal)

Американська компанія Skydio з Кремнієвої долини відправила сотні своїх найкращих безпілотників на український фронт для боротьби з російськими окупантами.

 

Втім, дрони з США не зарекомендували себе у бойових умовах: вони збивалися з курсу і втрачалися через російську систему радіоелектронної боротьби (РЕБ).

 

Як інформує Україна молода, про це пише The Wall Street Journal.

 

Відтак, компанія повернулася до розробки та будівництва нового флоту.

 

"Більшість малих дронів американських стартапів не змогли проявити себе в бою, розвіявши надії компаній на те, що значок про проходження бойових випробувань принесе продажі та увагу. Це також погана новина для Пентагону, який потребує надійного постачання тисяч малих безпілотних літальних апаратів", - пише видання.

 

WSJ зазначає, що у першій війні, де малі безпілотники відіграли важливу роль, американські компанії досі не мають значної присутності.

 

Американські дрони, як правило, дорогі, несправні і їх важко ремонтувати, кажуть не лише керівники компаній-виробників безпілотників, але й українські воїни на передовій, українські урядовці та колишні американські військові чиновники.

 

Не маючи рішень на Заході, Україна звернулася до дешевшої китайської продукції, щоби поповнити свій арсенал безпілотників.

 

"Загалом репутація кожного класу американських безпілотників в Україні полягає в тому, що вони працюють не так добре, як інші системи", - визнав генеральний директор Skydio Адам Брай.

 

Свій власний безпілотник він назвав "не дуже успішною платформою на лінії фронту".

 

 

Видання з посиланням на українську владу зазначає, що американські безпілотники є крихкими й нездатними подолати російські технології глушення та відключення GPS. Іноді вони не могли злітати, виконати місію чи повернутися. Американські безпілотники часто не можуть літати на заявлені відстані чи нести значне корисне навантаження.

 

Керівники американських компаній-виробників безпілотників заявили, що для них стало сюрпризом розгортання радіоелектронної війни в Україні. Їхній безпілотник Skydio був розроблений у 2019 році, щоб відповідати стандартам зв'язку, встановленим американськими військовими.

 

Однак ЗСУ знайшли способи отримати велику кількість безпілотників, а також запчастини до них із Китаю. Військові використовують готові китайські безпілотники, здебільшого компанії SZ DJI Technology, зазначає WSJ.

 

Видання пише, що Україна також розвинула вітчизняну індустрію безпілотників, яка покладається на китайські компоненти. Українські заводи випускають сотні тисяч невеликих дешевих дронів, які можуть нести вибухівку. Вона також виробляє більші безпілотники, які можуть завдавати ударів вглиб території противника і досягати російських кораблів у Чорному морі.

 

"Українські війська витрачають близько 10 000 безпілотників на місяць, чого вони не могли б собі дозволити, якби були змушені купувати дорогі американські безпілотники. Багато американських комерційних безпілотників коштують на десятки тисяч доларів дорожче, ніж китайські моделі.

 

Китайська компанія DJI зарекомендувала себе як бренд безпілотників для українських військових. У заяві DJI йдеться про те, що компанія намагається обмежити використання своїх безпілотників у війні, але не може контролювати використання дронів після їх придбання.

 

"DJI висловлює абсолютний жаль і засуджує використання своїх продуктів для заподіяння шкоди в будь-якій точці світу", - резюмує WSJ.

 

Як повідомляла "УМ", днями президент Зеленський запевнив, що дронів українського виробництва цього року буде більше.