Програма Ukraine Facility: ЄС виділяє перші транші на 6 млрд євро

16:47, 08.03.2024
Програма Ukraine Facility: ЄС виділяє перші транші на 6 млрд євро

Домбровскіс та Шмигаль під час урядового брифінгу. (kmu.gov.ua)

Виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс приїхав до Києва з гарною новиною: Україна отримає перший транш за програмою Ukraine Facility у розмірі EUR4,5 млрд уже в березні поточного 2024 року, а другий транш у розмірі EUR1,5 млрд надійде у квітні.

 

Тобто загалом ЄС виділить у найближчі півтора місяці 6 мільярдів євро.

 

Як інформує Україна молода, про це Валдіс Домбровскіс сказав на спільному брифінгу з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем у Києві, передає урядовий портал 8 березня.

 

"Ми вже остаточно доопрацьовуємо механізм підтримки України, який називається Ukraine Facility", - сказав пан Домбровскіс.

 

 

Тоді як пан Шмигаль заявив, що Україна готова до подальших кроків, скоординованих з сусідніми державами-членами ЄС та Єврокомісією, які забезпечать деблокування кордону, відновлення експорту та транзиту української продукції.

 

І привітав ініціативу Єврокомісії щодо залучення Європейського інвестиційного банку та ЄБРР до реалізації ініціатив зі збільшення спроможності Шляхів солідарності.

 

Також глава Кабміну відзначив конструктивний підхід Єврокомісії щодо продовження автономних заходів з лібералізації торгівлі для України до червня 2025 року.

 

Як повідомляла «УМ», Європарламент наприкінці лютого підтримав створення Ukraine Facility у розмірі EUR50 млрд на період 2024-2027 рр.

 

Його кошти буде спрямовано на підтримку України та проведення реформ для приєднання країни в майбутньому до Європейського Союзу.