У 2024 році маємо облаштовувати фортифікації та мінні поля – Порошенко

14:56, 29.12.2023
У 2024 році маємо облаштовувати фортифікації та мінні поля – Порошенко

Фортифікаційні споруди досі не побудовані, а снарядів не вистачає. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

П’ятий президент, народний депутат Петро Порошенко переконаний, що військово-політичне керівництво України має у першу чергу сфокусуватися на обороні – будувати фортифікації та облаштовувати мінні поля, а вже тоді просити у партнерів ракети і снаряди.

 

Як інформує Україна молода, про це Порошенко сказав в підсумковому інтервʼю Світлані Орловській на телеканалі «Прямий».

 

«Рік насправді був дуже важкий. Країна пройшла через неймовірні випробування, але це не привід не вірити в перемогу або впадати в песимізм. Нація, яка не вірить в перемогу, програє. Нація і народ може виграти війну тоді, коли вони є оптимістами.

 

Привід для оптимізму у нас є. Можна рвати волосся на собі, що не вдався контрнаступ – а можна стверджувати: ми зберегли державу, ми зупинили дуже потужну російську навалу, не дали їй просунутися вперед і знищити нас.

 

Більше того, у росіян в 2023 році успіхів немає. А ми очистили акваторію Чорного моря від носіїв російських "Калібрів" і "Кинджалів", в тому числі із застосуванням новітніх технологій, дронів, РЕБів та іншого», - зазначив лідер «Європейської солідарності».

 

За його словами, Україна чекає на велику допомогу від партнерів, але починати спілкування з ними треба зі слів подяки.

 

«Кошти платників податків всього демократичного світу йдуть в Україну. На ці кошти купляють боєприпаси, купляється зброя, артилерія, танки, РЕБи. А зараз будемо отримувати і повітряні сили. Хочу наголосити, що це не лише F16.

 

Під час перебування в Швеції я мав зустріч з прем’єр – міністром, всіма членами уряду, комітетом міжнародних справ. І рішення про надання Україні шведських винищувачів прийняте. Навчання українських пілотів відбувається. Я впевнений, що це відбудеться зараз в 2024 році», - додав Петро Олексійович.

 

Також він розповів, що треба зробити у 2024 році.

 

 

«Перше: ми маємо зробити і облаштувати фортифікаційні споруди. Причому я знаю, як облаштовувати їх, скільки часу для цього потрібно, скільки грошей для цього потрібно, бо ми це облаштували в 2014-2015 роках за три місяці.

 

Кожен голова ОДА мав свою ділянку фронту, де він мав облаштувати і особисто відповідав. Військові намалювали нам на мапі за два дні рубежі, ешелони. Йшлося не тільки про бетонні споруди, не тільки про малопомітні чи протитанкові перешкоди, траншеї.

 

Там, де були побудовані фортифікаційні споруди, і зараз, вже через 9,5, ми тримали оборону. Це і Авдіївка, і Мар’їнка, це і Часів Яр, й інші. Фортифікаційні споруди досі не побудовані, бо нібито вважали, що це може збити дух контрнаступу», – сказав п'ятий президент.

 

Порошенко додав: «Друге: це потужні, щільно облаштовані мінні поля. Фортифікаційні споруди плюс мінні здатні зупинити будь-якого ворога. Лінії Суровікіна побудували за 2-3 місяці. Третя позиція – це засоби радіоелектронної боротьби і радіотехнічної розвідки. Четверта позиція – це дрони, бо світ не знав прикладів сучасної війни, де дрони відігравали б таку величезну роль».

 

На його переконання, всі ці позиції залежать від України.

 

«Коли ми це, свою домашню роботу виконаємо, тоді ми будемо питати партнерів, будь ласка, прискорте F16, чи інші винищувачі, бо це для панування в повітрі. Дайте ракети великої дальності дії, дайте снаряди артилерійські, бо без цього нічого не буде», – підсумував народний депутат.

 

Як повідомляла «УМ», Порошенко вважає, що Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт про мобілізацію, який суперечить законам України і вже призвів до збурення суспільства.

 

На його думку, перероблений законопроєкт має вносити до Ради вже не уряд, а президент Зеленський, як Верховний Головнокомандувач.