Джарилгацький нацпарк повністю знищено окупантами

14:30, 06.11.2023
Джарилгацький нацпарк повністю знищено окупантами

Окупанти знищують заповідний Джарилгач. (Фото з відкритих джерел)

Російські окупанти повністю знищили степову ділянку Джарилгацького національного природного парку та ще низки об'єктів заповідного фонду України на Херсонщині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у понеділок.

 

Зазначається, що окупованими на сьогодні лишаються 514 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,80 мільйона гектарів.

 

Війною уражено понад 20% природоохоронних територій України.

 

За повідомленням Міндовкілля, знищено всю заповідну зону - найціннішу степову ділянку Джарилгацького національного природного парку. Йдеться про 1588 га.

 

Практично знищені два водно-болотних угіддя міжнародного значення: "Архіпелаг Великі та Малі Кучугури" та "Заплава Сім Маяків".

 

Загалом уражено 812 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 0,9 мільйона гектарів.

 

Під загрозою знищення опинилися 2,9 мільйона гектарів територій Смарагдової мережі — 160 територій, що є частиною природоохоронної мережі Європи та охороняються у межах законодавства Євросоюзу та Ради Європи.

 

У зоні ризику перебувають 17 водно-болотних угідь міжнародного значення (під охороною Рамсарської конвенції), які мають статус завдяки їх унікальному біорізноманіттю.

 

Пошкоджено місця існування видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі.

 

"Цей перелік та масштаби втрат можуть зростати, адже на частині територій України досі тривають бойові дії, а решта перебуває під окупацією чи очікує на розмінування", - наголошують в Міндовкілля.

 

 

Як повідомляла "УМ", у травні російські загарбники зʼєднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області, засипавши переправу до острова піском у районі селища Лазурне. 
 
У серпні найцінніша степова ділянка в Джарилгацькому національному природному парку палала протягом 5 днів, адже росіяни перетворили острів на навчальний полігон мінометників.