Академія аграрних наук роздерибанила землі на 1 мільярд гривень (інфографіка)

08:14, 16.08.2017
Академія аграрних наук роздерибанила землі на 1 мільярд гривень (інфографіка)

Нацакадемія аграрних наук приватизовувала державні землі (Pic2.me)

Посадовці Національної академії аграрних наук за шахрайськими схемами приватизували понад 200 гектарів державної землі, що була в користуванні НАНУ, чим завдали державі збитків приблизно на 1 мільярд гривень.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Прикладом масштабної корупції можуть бути незаконні дії президії Національної академії аграрних наук. У 2008–2016 роках вона ініціювала ухвалення низки рішень, відповідно до яких 200 га державних земель перейшли у приватну власність", - ідеться в повідомленні.

Таким чином, за версією слідства, президія НААН формально «задовольняла конституційні права громадян», а насправді вчинила злочин, яким завдала державі близько 1 млрд грн збитків.

НАБУ розслідує незаконні оборудки з майже 8 тис. га земель сільськогосподарського призначення, власником яких є держава.

Тільки за попередніми оцінками, розмір збитків, виявленими НАБУ схемами, в агропромисловому комплексі, перевищує 2 млрд грн. Йдеться переважно про махінації з землею і розтраті коштів і майна державних підприємств.



Слідчі НАБУ викрили традиційну в аграрному секторі корупційну схему: державні компанії залучають посередників, яким продукція збувається за зниженими цінами, а вони, в свою чергу, перепродують її за ринковими. А доходи при цьому осідають на рахунках посередників, ті в свою чергу є підконтрольними керівникам держпідприємств.

"Так, наприклад, був нанесений збиток ПАТ Державна продовольча зернова корпорація. За даними фактами детективи Національного бюро розслідували не менше п'яти кримінальних проваджень. Дві справи вже передані до суду", - додали антикорупціонери.