Недолугий «Квартал 95»: Комісія з журналістської етики отримала скаргу на «скадовський» випуск «хохмачів»

10:19, 03.01.2024
Недолугий «Квартал 95»: Комісія з журналістської етики отримала скаргу на «скадовський» випуск «хохмачів»

На "1+1" подали скаргу до Комісії з журналістської етики через номер "Квартал 95", який висміює жителів окупованого Скадовська.

До Комісії з журналістської етики через номер який висміює жителів окупованого Скадовська подали скаргу на "1+1". Студія "Квартал 95" випустила номер, який ображає жителів окупованого Скадовська, а також містить ознаки дискримінації жінок.

 

Як інформує УМ, про це повідомило херсонське видання Кавун.City.

 

Головна редакторка видання Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал "1+1" до Комісії з журналістської етики.

 

Так, 31 грудня 2023 року на телеканалі "1+1" вийшов новорічний випуск "Студії "Квартал 95" в якому, на думку Вірлич, містилась пряма і відверта дискримінація мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок.

 

У номері героїня, яка нібито прибула зі Скадовська до Закарпаття, зазначає, що все життя спілкувалась російською мовою, а зараз переходить на українську. Все це героїня вимовляє начебто у жартівливій обробці. На запитання чоловіка-героя "чому раніше не спілкувались українською" героїня-жінка відповідає "ну патаму шо я сіскадовська" (малось на увазі "зі Скадовська"). Далі героїня навіть чітко пояснює, що має на увазі місто в Херсонській області, яке називається Скадовськ (теж ламаною українською мовою, більше схожою на російську або суржик). Схожих "жартів" у номері багато, зазначила головна редакторка видання.

 

"Подібний номер, трансльований на всеукраїнському медіа, зокрема і на деокупованій території, викликав обурення мешканців як Скадовська, так і всієї України", - йдеться в тексті скарги.

 

Вона нагадала, що частина міст сходу та півдня України наразі перебуває під окупацією, зокрема і Скадовськ.

 

"Також зауважу, що в номері, де спілкуються чоловік і жінка, чоловік представлений більш привабливо, ніж жінка: він стриманий, патріотичний, спілкується українською; вона - російськомовна, з неї сміються через незграбність мови. Подібне позиціювання в публічному полі (канал "1+1" має велике охоплення) принижує жінку, зокрема жінку, яка виїхала з окупованої території.

 

Головна редакторка онлайн-видання Кавун.City та координаторка херсонської мережі Район.in.ua Євгенія Вірлич.

 

Прошу шановну комісію про розгляд даної заяви у формі публічного осуду дій каналу "1+1" та "Студії "Квартал 95" через публічну трансляцію зазначеного номера, який дискримінує мешканців окупованих територій України, зокрема жінок", - додала вона.

 

Як повідомляла УМ, Українофобія Зе-гулліверів: як обтяжена «языком» влада і її сателіти атакують українську мову.