Харківська троща: ЗСУ зупинили активне просування окупантів у районі Вовчанська

15.05.2024
Харківська троща: ЗСУ зупинили активне просування окупантів у районі Вовчанська

ЗСУ відбили атаку окупантів. (Фото з сайту suspilne.media.)

Після невтішних повідомлень про новий похід рашистів на Харківщину в понеділок почала з’являтися й обнадійлива інформація.
 
Сили підрозділів Третьої штурмової бригади та суміжних 66-ї ОМБр, 77-ї бригади ДШВ з тріском знищили танки-черепахи та БПМ-2 противника. У хід пішли зграї ударних дронів та артилерія.
 
«Три одиниці техніки знищено безповоротно та ще чотири — уражено, — розповіли бійці у своєму телеграм-каналі. — Противник розбігався посадками, але частину особового складу знайшли і зачистили — мінус до взводу російської піхоти, не рахуючи екіпажів. Весь штурмовий підрозділ ворога було розбито, а цілей противника з прориву на ділянці фронту не досягнуто».
 
Тим часом ситуація в місцях нового прориву окупантів залишається вкрай складною. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 травня, свідчать про те, що кацапи просунулися до Глибокого (на північ від Липців) і підняли прапор у центрі села. Але всю територію цього населеного пункту захопити їм не вдалося. Є певні успіхи в загарбників на південному заході від Олійникового і на північ від Лук’янців, але українські бійці отримали підкріплення й намагаються стримувати ворога. 
 
Відбулися на харківській лінії фронту і кадрові зміни. Тепер оперативно-тактичним угрупованням військ «Харків» командує бригадний генерал Михайло Драпатий. Його призначили замість Юрія Галушкіна, який на посаді командувача пробув менше місяця. 
 
Пішов на спад також скандал, пов’язаний з відсутністю на кордоні фортифікаційних споруд, про зведення яких повідомляли керівники регіону. «Оборонні рубежі безпосередньо на лінії кордону з ворогом будувати було б неможливо, — роз’яснив ситуацію керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко. — Тому що вся техніка та всі інженери просто були б знищені ворогом. Лінії оборони на Харківщині збудовано. Це факт».
 
Військові аналітики наразі намагаються розгадати основні мотиви окупантів на цьому напрямку фронту. За однією з версій, порівняно швидкі темпи просування російських військ у Вовчанську та повідомлення про руйнування кількох мостів через ключові водні шляхи в межах міста дозволяють припустити, що сили рф віддають пріоритет створенню «буферної зони», а не походу на Харків. 
 
Дещо іншу думку з цього приводу має полковник Олег Жданов. «Вони хочуть змусити нас узяти резерви з Куп’янського напрямку, — припускає він. — Як тільки цей напрямок ослабне, вони почнуть рухатися вперед з метою відрізати територію по Сіверському Донцю й створити для себе природний рубіж оборони, як сьогодні річка Дніпро на Херсонщині. На лівому березі нам вдається утримувати плацдарм. Отож наше завдання на Харківщині — не дозволити їм пройти далі вздовж Сіверського Донця і розсікти наше угруповання». 
 
Та хоч як би там було, головним завданням ЗСУ й далі залишається масове знищення ворогів. За даними Генштабу, станом на 14 травня число їхніх втрат вже зросло до 485 тис. 430 осіб, з них 1 тис. 400 — за попередню добу.