Естонці «розморозять» кошти рф на користь України

18:09, 15.05.2024
Естонці «розморозять» кошти рф на користь України

Вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів.

У середу, 15 травня,  естонський парламент проголосував за закон, який дозволить використовувати заморожені російські активи на відновлення України.

 

Як інформує УМ, про це 15 травня міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна повідомив у соцмережі Х.

 

«Наш парламент переважною більшістю голосів ухвалив закон, який дозволить використовувати заморожені активи росії для України! Сподіваюсь, президент якнайшвидше оголосить його законом», — написав він.

 

Цахкна додав, що Естонія ще на крок наблизилися до створення прецеденту в Європі з подібною ініціативою.

 

Відповідно до закону, активи фізичних та юридичних осіб, заморожені в рамках санкцій, дозволяють використовувати як авансовий платіж для відшкодування збитків, що РФ заборгувала Україні, пише Postimees.

 

Вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни «Великої сімки» й Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки.

 

Європейський Союз підготував законодавство, яке вже в липні дозволить передати Україні прибутки від заморожених російських суверенних активів. Це дозволить використовувати приблизно €3 мільярди на рік для фінансування зброї. Ідеться про прибутки, отримані після 15 лютого 2024 року.

 

Водночас союзники росії, такі як Китай, Саудівська Аравія та Індонезія, вмовляють ЄС не конфісковувати самі заморожені активи Кремля.

 

Як повідомляла УМ, Естонія схвалила принципи використання заморожених активів рф.