Блінкен у Києві анонсував мільярди допомоги й «благословив» тактику ударів по рф

15:58, 15.05.2024
Блінкен у Києві анонсував  мільярди допомоги й «благословив» тактику ударів по рф

Ентоні Блінкен перебуває з візитом в Україні. (twitter.com/SecBlinken)

У Києві Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив, що США нададуть додаткові 2 млрд доларів у вигляді внеску до новоствореного фонду, метою якого буде розвиток українського оборонно-промислового комплексу та фінансування закупівлі зброї.

 

Як інформує УМ,  про це 15 травня в Києві Блінкен заявив  на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

 

Дердсекретар зазначив, що США нададуть додаткові 2 млрд доларів закордонного військового фінансування для України.

 

"Вони будуть вкладені у першому такого роду фонді – Defense Enterprise Fund – у якого буде три компоненти", – оголосив Ентоні Блінкен.

 

Першим напрямком буде допомога з придбанням того, що потребує Україна, другим – інвестиції у військово-промисловий комплекс України, щоб ця галузь зміцнювалася і Україна могла виробляти більше зброї "і для себе, і для інших", третім – фінансування купівлі зброї не лише у США, а й інших партнерів.

 

Також Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував можливість використання Україною американської зброї по території росії.

 

Щоправда він ухилився від прямої відповіді на уточнювальне запитання про те, чи дозволять США бити про території рф американською зброєю, але повторив, що США не заперечують проти ударів по рф у принципі.

 

"Ми чітко позначили свою політику, але це рішення, яке має зробити Україна. А ми забезпечимо, щоб Україна мала те озброєння, якого вона потребує для успіху на полі бою", – заявив він.

 

Нагадаємо, що раніше під час візиту Блінкен розповів, що майбутня двостороння безпекова угода США з Україною передбачатиме військову допомогу в різних сферах і допоможе наблизитись їй до членства в НАТО. Він також підкреслив внесок союзників США в економічну та гуманітарну допомогу України, який, за його словами, втричі перевищує американський.

 

Як повідомляла УМ, Держсекретар США прибув до Києва й зустрівся із Зеленським.