«Помітять» усіх: українцям вклеюють штрих-код у військовий квиток

14:23, 16.05.2024
«Помітять» усіх: українцям вклеюють штрих-код у військовий квиток

Військовозобов'язаним будуть вклеювати штрих-код у військовий квиток.

Військовозобов’язаним відтепер почали вклеювати у військово-обліковий документ спеціальний VIN-код. Попередньо, він виконує функцію ідентифікаційного коду для військовозобов’язаних.

 

Як інформує УМ, про це 16 травня повідомила Судово-юридична газета.

 

Система "Оберіг" автоматично присвоює код кожному чоловіку віком від 18 до 60 років. Він зокрема свідчить про те, що людина виконала вимоги нового закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК.

 

Видання зазначає, що нововведення дозволяє відстежувати виконання вимог закону про мобілізацію та оновлення даних у ТЦК. У разі відсутності такого штрих-коду у військовому квитку або іншому військово-обліковому документі, буде зрозуміло, що людина не оновлювала своїх даних, що може спричинити проблеми при перевірках на вулиці.

 

Як пояснюють у Генштабі, працівники ТЦК мають можливість підключитися до Реєстру або з’ясувати необхідну інформацію про громадянина в телефонному режимі. Оператор Реєстру може надати всі необхідні дані щодо оновлення інформації конкретного військовозобов’язаного.

 

Наразі опрацьовується нормативно-правова база, яка передбачатиме видачу єдиного документа для військовозобов'язаних за єдиною формою. Це дозволить стандартизувати процес і зробити його більш зручним як для громадян, так і для працівників ТЦК.

 

Нагадаємо, що під час свого візиту до Києва Ентоні Блінкен зробив заяву щодо мобілізації в Україні. За його словами, ротація допоможе військовим відпочити.

 

За словами Андрія Єрмака, чим більше буде зброї в Україні, тим більшим буде бажання громадян обороняти власну державу. Він також зауважив той факт, що "жодна мобілізація в історії будь-якої країни не була популярною".

 

Зокрема, з'явилася інформація про те, хто з ув'язнених зможе служити в лавах ЗСУ. Речник Міноборони Дмитро Лазуткін повідомив, що рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від особистого бажання ув'язненого та складу злочину, а і від висновку ВЛК, рішення суду й готовності командира прийняти таку особу на службу у свій підрозділ.

 

Як повідомляла УМ, багатодітних неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати.